11/11/2011 Andy Barcan

„Mă îndeamnă morţii să rostesc adevărul”

Mă îndeamnă morţii să rostesc adevărulDeţinuţii politici sunt sarea pământului, fără de care niciun stat democratic nu se poate legitima! Din păcate, clasa noastră politică nevrednică continuă şi astăzi să aibă un dispreţ absolut faţă de foştii deţinuţi politici, faţă de cei care au suportat torturile închisorilor comuniste.
Cu toate acestea, deţinuţii politici, dragi prieteni, rămân stropul de eternitate, fără de care astăzi nu s-ar putea vorbi despre democraţie, despre Dumnezeu şi despre libertăţi fundamentale.
Ei au trăit în puşcărie doar cu Dumnezeu şi au supravieţuit. Noi am trăit în comunism, la grămadă, într-o minciună perpetuă şi mulţi dintre noi sunt astăzi morţi, din punct de vedere moral… Recent, la editura Hoffman din Caracal, a apărut volumul „Mă îndeamnă morţii să rostesc adevărul”, carte care cuprinde mărturisirile şi suferinţele fostului deţinut politic şi revoluţionar Constantin Soare. Cartea lui Constantin Soare reprezintă sublimarea unor trăiri unice, a unor trăiri de care sunt capabile doar fiinţele născute din acelaşi aluat cu autorul, cu Paul Popescu şi Ştefan Niculescu, alţi doi foşti deţinuţi politici slătineni, oameni de o curăţie morală deosebită… Nu vedeţi, oare, că din ura şi lăturile pe care securiştii le-au vărsat asupra acestor oameni s-a născut iubirea?

Viaţa merge înainte! Nici discursul demagogic al lui Ion Iliescu, nici lacrimile de crocodil ale lui Traian Băsescu, nici scâncetul infantil al lui Mircea Geaonă, nici sforăriile lui Michi Şpagă sau Hrebenciuc, nici ipocrizia lui Crin Antonescu, toate acestea nu ne pot opri să-l felicităm astăzi pe acest luptător anticomunist – Constantin Soare, conjudeţeanul nostru. Pentru că el ne lasă drept moştenire suferinţele lui, din care putem desprinde adevărate învăţături pentru viaţă! „Mă îndeamnă morţii să rostesc adevărul” este o carte care începe oarecum metodic. Cu o sinteză a celor tratate în mod ştiinţific şi de prietenul protagonistului nostru, prof. Gheorghe Gorun, din Târgu Jiu, sinteză referitoare la situaţia României şi la premisele ce au declanşat Revolta minerilor de la Motru, din 19 octombrie 1981, cea care a zdruncinat cumplit regimul de teroare al lui Nicolae Ceauşescu, şi se termină cu mărturii şi documente care atestă suferinţele prin care a trecut Constantin Soare, în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, dar şi după…

Mesajul lui Soare este clar: majoritatea torţionarilor, călăilor şi a celor care-au servit cu zel Securitatea lui Ceauşescu, precum şi a urmaşilor acestora, nu numai că nu au dat socoteală pentru crimele lor, dar sunt şi astăzi cocoţaţi la toate nivelurile, în divanele politice locale şi centrale, supraveghindu-ne destinul şi mersul înainte… În ciuda unor mici inadvertenţe şi confuzii, care aparţin autorului, cartea lui Soare este un STRIGĂT sfâşietor pentru DREPTATE şi ADEVĂR. Merită citită…

de Dumitru Sârghie in Gazeta Noua

Comments (2)

  1. IonutNitu

    Fratilor vreau sa cumpar cartea, cum?
    La telefon m-au trimis pe site, pe site unde? VA rog ajutor.
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipăriți cu Editura Hoffman!